Balladi 2018

Balladi sai alkunsa juuri loppuneen vuoden keväällä. Olimme jo pitkään haaveilleet sivustosta, joka kertoisi aivan tavallisten ihmisten tarinoita. Sellaisia, jotka eivät ole kyllin suuria ja dramaattisia päätyäkseen lehtiin. Myöhemmin ajatus sai uusia käänteitä ja lisäsimme mukaan runouden ja vähälevikkisen taiteen esittelemisen. Tämän vuoden aikana tällä sivustolla on esitelty kertomuksia muun muassa tokaluokkalaisesta kirjailijan alusta, mikkeliläisestä supersankarista ja runojen täyttämästä pyörämatkasta.

Ja hyvä niin.

Jälkeenpäin jokaiselle kertomukselle löytyi syynsä. Avaruusaalloille lykätyt tarinat toivat elämiimme uusia ihmisiä ja ajatuksia – teitä, joita nyt kuljemme ja ihmettelemme.

 

Aurinkoisella tiellä on kuitenkin aina varjoisat askelmansa. Suurieleiset haaveet saivat pian väistyä elämän tieltä ja meistä kumpikin joutui jälleen kerran näkemään, kuinka syvää ja lohdutonta suru toisinaan on. Balladi on elänyt hiljaiseloa, meidän kahden kirjoittajan ollessa vielä tätäkin hiljaisempia. Elämä on viisaudessaan varsin ehdotonta. Toisinaan tiellemme sattuu surua, joka ei hellitä edes silloin, kun sen toivoisi hellittävän edes hieman.

Jotain tässä on kuitenkin myös opittu. Silloin, kun elämä menee liian raskaaksi, on syytä keventää askelta ja mieltään – lukea paljon kirjoja, ripotella niitä pitkin kotiansa kansi hieman raollaan ja palata sanojen äärelle silloin, kun hetki on oikea. Ei suruun voi vastata vimmalla, joka pakottaa puskemaan eteenpäin ja tekemään entistä enemmän. Toisinaan suruun vastataan parhaiten sillä, että antaa itsensä olla surullinen.

Ja kuten tarina on jo nyt opettanut – jonakin päivänä tuosta surusta tulee lohtu, joka muistuttaa sinun selvinneen.

 

Vuonna 2018 Balladi jatkaa toimintaansa kuten ennenkin. Julkaisemme tarinoita ja vähälevikkisen taiteen, sekä runouden esittelyjä siihen tahtiin, kuin maailma meille suo. Ei siten olla huolissamme. Tarina tulee, kun on tullakseen.

Oven sulkemisen sijasta on syytä avata ikkunoita. Pian alkavan vuoden aikana toivomme saavamme mukaan myös muidenkin kirjanystävien tarinoita ja esittelyjä. Runous on yhteinen rakkaus! Haluamme julkaista jatkossa esittelyjä myös aivan tavallisista kirjoista. Niistä, jotka divarista lähtivät mukaan, vaikka olisi pitänyt ostaa leipää. Niitä onkin näiden kuukausien aikana kertynyt varsin iso pino.

Kiireisessä ja tuotteliaassa maailmassa kaikella on aikataulunsa. Vaan kuinka meille käykään, mikäli astumme polulta?

Minä kerron sinulle vastauksen heti sen saatuani.

 

Me haluamme kiittää jokaista lukijaamme tästä vuodesta. Haluamme kiittää siitä, että Balladi on saanut riehakkaan alun ja rauhallisena maisemaansa tutkiskelevan jatkeen.

Siirtykäämme tulevaan rauhallisin askelin ja uteliain mielin.

Olkaamme valmiita ottamaan vastaan sen jokaisen ilon ja surun.

Ja ennen kaikkea – olkaamme kyllin vahvoja muistamaan, että on olemassa valo, joka ei koskaan sammu.

VALIKKO