Jannika Viljanen – berrypoet

Teksti: Effiina Jalonen

Kuvat: Jannika Viljanen


Olen viettänyt suurimman osan elämästäni epävarmuudessa joko kyseenalaistaen valitsemiani polkuja tai vaihtaen salamannopeasti suuntaa täysin tuntemattomalle reitille. Olen kokenut jatkuvaa levottomuutta ja odotuksen tunnetta – odottaen hetkeä, jolloin kaikki on selvää ja olen perillä. Perillä missä? En osaa sanoa.

Ihailen sellaisia seesteisiä ihmisiä, joiden elämä näyttää ainakin ulospäin tasaiselta ja luonnollisen suunnitellulta – kuljetaan opiskeluputken läpi, hankitaan vakituinen työpaikka ja sen jälkeen perustetaan perhe ja elellään mukavasti ja rauhaisasti tyytyväisinä arkeen.

Minun sieluni on levoton. En oikein osaa tyytyä mihinkään ja elän etsien isoja merkittäviä kohokohtia sivuuttaen samalla tasaisen arjen hyvät puolet. Olen kironnut itseäni tämän vuoksi lukemattomia kertoja monin eri sanakääntein, mutta en silti ole löytänyt rauhaa sisälleni.

Runoilija Jannika Viljanen osui taannoin sanoillaan tähän levottomaan puoleeni. Viljanen asuu New Yorkissa ja hän julkaisee runojaan nimellä berrypoet. Hän viettää paljon aikaa Bryant Parkissa kirjoittamassa runoja niitä pyytäville ohikulkijoille. Katusoittamisen sijaan hän on ryhtynyt katurunoilijaksi. Mielestäni kerrassaan nerokas idea!

Viljanen kohtaa runoa pyytävän vastaantulijan juuri siinä hetkessä, sellaisenaan. Lennosta hän kirjoittaa runon, joka puhuttelee sekä runon saajaa että meitä kaikkia, jotka saamme lukea ja kokea sen Instagramin kautta.

Eräässä runossa hän kirjoittaa:

 

Niin, arki on ainakin omassa elämässäni jäänyt isojen kohokohtien varjoon. Todellisuudessa elämämme isot tapahtuvat kestävät vain hetken, mutta arki on se, joka kannattelee meitä pitkälle eteenpäin ja määrittelee elämämme suunnan.

Toisessa runossa Viljanen lausuu näin:

 

Onni on läsnä pienissä asioissa. Meidän tulee vain avata silmät ja nähdä se. Jopa peloista ja epävarmuuksista voi oppia löytämään valoisia kulmia. Epävarmuus voikin olla merkki siitä, että olet vasta matkalla tutustumaan itseesi – ja matkustaminen on aina mahdollisuus ikimuistoiseen seikkailuun.

Siksi haluan oppia näkemään kauneutta ja kokea onnellisuutta jokaisessa päivässä ja pienissä hetkissä; aamuisin vastapäisen kerrostalon ikkunasta heijastuvassa auringonvalossa, hetken kestävässä kosketuksessa rakkaimmaltani sekä kokonaisissa sunnuntaipäivissä, jolloin makaan sohvalla ja katson äitini kanssa monta jaksoa putkeen Pitääkö olla huolissaan -tv-sarjaa.

Ehkä silloin huomaan olevani jo perillä.

 

 

Voit käydä lukemassa lisää Viljasen kirjoittamia runoja täältä.

Ja täältä voit kuunnella niitä ääneen luettuna.


Effiina Jalonen on turkulainen kirjoittaja, joka haluaa olla tässä ja toisaalla.

Jätä viesti: effiina@balladi.fi


 

Balladi toimii omakustanteisesti ja julkaisee artikkeleiden ohella viikoittain suomalaisten runokirjojen ja runoilijoiden esittelyjä. Lue tästä, miksi.  Esittelemme myös pienilevikkistä taidetta eri tyylilajeista. Mikäli haluat osallistua Balladin tekemiseen tai tukemiseen, ota yhteyttä: info@balladi.fi

Voit tutustua töihimme Luo Maailma-sivustolla.


Koska uusien runokirjojen löytäminen on pienien myyntieriensä vuoksi toisinaan haastavaa, otamme vastaan runokirjoja myös kirjoittajilta itseltänsä. Tämä koskee myös omakustanteita. Runosivujen tehtävä ei ole arvostella, vaan ennemminkin esitellä, nostaa esille ja antaa mahdollisuuksia syventyä taiteilijansa sieluntuotokseen. Esittelemme myös elokuvia, musiikkia, sekä teatteria. Mikäli haluat postittaa teoksesi meille luettavaksi ja esiteltäväksi, laita sähköpostia ja kerromme lisäohjeet: linda@luomaailma.fi tai effiina@luomaailma.fi

VALIKKO