Linda Huhtinen : Kirje lukijoille

Hyvä lukija,

Kiitän sinua siitä, mitä sinä olet tehnyt.

Avasimme vaihtoehtolehti Balladin päivälleen kaksi kuukautta sitten. Istuin tuolloinkin samassa paikassa, missä istun tätä kirjoittaessani. Vakiopaikkani Sampolan Kirjaston ikkunapöydässä on toiminut toimistonani koko tämän kesän ajan. Täällä olen lukenut, ajatellut ja viimein kirjoittanut.

Vaikka Balladi onkin pitkäikäisten ajatusten tuotos, me emme halunneet luoda siitä massiivisen suurta ja kovaäänisen mahtipontista. Päinvastoin – odotimme ja aavistelimme saavamme lempeän rauhallisen, hiljalleen syttyvän ja kipinänsä löytävän alun, jonka käänteissä ehdimme etsiä ja löytää paikkoja sanoillemme. Balladin (ja miksei koko elämämmekin) päätavoite on kuitenkin selkeä ja muuttumaton: me haluamme kertoa tarinoita.

Nostimme heti alkajaisiksi lehden päätehtäväksi runokirjojen arvostelemisen ja esittelemisen. Se oli hyvä valinta, joka samanaikaisesti veti meitä yhä enemmän marginaalijulkaisuksi ja tuki niitä arvoja, joihin me uskomme. Runokirjojen esitteleminen ja niistä kirjoittaminen on jo tässä lyhyessä ajassa osoittautunut paljon merkityksellisemmäksi tehtäväksi, kuin olisin aloittaessani osannut arvata. Minun on syytä kiittää ystävääni Hannu Peltosta, joka syvällä tiedolla ja taidollaan jaksaa muistuttaa ihmisiä siitä, miksi juuri runokirjoista tulee puhua ja kirjoittaa.

Olen saanut teiltä lukuisia posteja, ajatuksia ja kertomuksia. Se on parhain kiitos, jonka kirjoittaja voi saada. Olen hyvin kiitollinen siitä vuorovaikutuksesta, jonka te olette aloittaneet. Tarinaa ei olisi ilman sitä.

Viestinne sävyistä ja ajatuksista olemme saaneet entistä voimakkaamman käsityksen siitä, kuinka voimakkaasti runokirjojen esille nostamista todella tarvitaan. Tästä syystä olemme päättäneet vakiinnuttaa runokirjojen esittelyt vakituiseksi ja jatkuvaksi osaksi Balladi-lehden toimintaa. Ensi viikosta lähtien runokirjoja esitellään säännöllisesti, joka viikko. Haluamme nostaa esiin vanhempia, jo julkaistuja kirjoja, sekä uusia, tämän vuoden julkaisuja. Painoerät ja myyntimäärät eivät toimi mittareina – esittelemme runoja niin omakustanteista suurempien erien kokoelmiin.

Eräässä saamassani viestissä kirjoitettiin: on tärkeää, että teet tämän. Tuota ajatusta pohdittuani haluan kuljettaa nuo samat säkeet takaisin luoksenne. On erityisen tärkeää, että te luette tekstejä runokirjoista, aloitatte keskustelun ja vinkkaatte kaverillekin. On erityisen tärkeää, että me kaikki yhdessä teemme runoudesta jälleen suuren liikkeen. Sellaisen, jonka sisältö kiinnostaa. Sellaisen, jonka klikkaa auki mainosten täyttämää lööppiä mieluummin.

Runous ei suinkaan ole kuollut tai kadonnut.

Me olemme täällä vielä – ja kuten rakastamamme teokset meille kertovat – me emme lakkaa koskaan olemasta.

Toivon sinulle kaikkea hyvää.

Tampereella 4.8.2017

Linda Huhtinen  

 

 

 

VALIKKO