Taistelu katoavan kansanperinteen puolesta – Balladi esittelee suomalaisia runokirjoja 

 

Kymmenen vuotta sitten Suomessa julkaistiin 165 runokirjaa. Sanalla sanoen voidaan siten todeta, että uusi runokirja julkaistiin lähes joka toinen päivä.

Runokirjojen julkaisumäärät ovat laskeneet järjestelmällisen hurjasti kohti lukemaa, jossa enää noin kuudenkymmenen julkaistun runoelman vuositahti on hiljalleen puolittunut. Vuonna 2016 runokirjoja julkaistiin enää 36 kappaletta.

Se on sääli.

Kirjallisuutta ja suomalaista sanataidetta tutkiskellessa voimme helposti nähdä runouden tärkeän roolin. Kansanrunot ja ajankuva, Kalevalasta Helkavirsiin ja Tulenkantajien myötä avatut Euroopan ikkunat. Nykyaikaisten sanailijoiden vaikutteet tulevat jo kaukaa. Erityisesti runoudesta.

Taltioitu suomalainen nykyrunous on katoamassa. Kustantamot eivät juurikaan julkaise runokirjoja, sillä runokirjojen julkaiseminen ei ole enää vuosiin kannattanut. Marginaali on liian pieni. Siinä missä kirjablogit ovat saaneet jättisuosion ja vieneet lehtien kirja-arvostelujenkin lukijakuntaa uusien suosittelijoiden pariin, ei yksinomaan runokirjoista koottuja blogeja juurikaan löydy. Runokirjoja suositellaan ja arvioidaan harmillisen vähän. Jos runokirjoja luetaan, niitä tunnutaan luettavan hiljaisuudessa ja itsekseen.

Balladi-lehti, sekä kokoamamme Luo Maailma-sivusto on syntynyt yksinomaan suomalaisen runouden ja sanataiteen innoittamana. Onhan sivuston nimitekstikin suora lainaus Lauri Viidalta.

Suomalaisen runouden vaaliminen, arvostaminen ja esille nostaminen vaatii tekoja. Siksi myös me haluamme tehdä osamme työssä, jonka koen henkilökohtaisesti suomalaisen sanataiteen tämänhetkisesti tärkeimmäksi elvytystehtäväksi. Tästä syystä Balladi-lehti aloittaa hankkeen, jonka tarkoituksena on nostaa esiin suomalaista runoutta ja suomalaisia runokirjoja.

Runot eivät välttämättä myy, eikä runoilla tehdä kauppaa. Runot eivät juuri nyt kiinnosta valtavirtaa, eivätkä uudet runoilijat ylitä mediakynnystä.

Se ei silti muuta tärkeintä totuutta.

Runot rakentavat siltoja ja kasvattavat ihmisiä. Runot kertovat historiaa, vievät kauas osuessaan lähelle. Runot opettavat itkemään ja tuntemaan, pettymäänkin. Runot saavat meidät rakastumaan toisiimme. Runot tuovat luoksemme sellaisia asioita, joista me emme tahdo koskaan luopua.

Runot pelastavat elämän.

Ja minä tiedän sen aivan varmaksi.

 

Tampereella kesäkuussa 2017,

Linda Huhtinen

Runojen kirjoittaja ja runojen ystävä

 


 

Oletko runoilija tai kustantaja? Koska uusien runokirjojen löytäminen on pienien myyntieriensä vuoksi toisinaan haastavaa, otamme vastaan runokirjoja myös kirjoittajilta itseltänsä. Tämä koskee myös omakustanteita. Runosivujen tehtävä ei ole arvostella, vaan ennemminkin esitellä, nostaa esille ja antaa mahdollisuuksia syventyä taiteilijansa sieluntuotokseen.  Mikäli haluat postittaa runokirjasi meille luettavaksi ja esiteltäväksi, laita sähköpostia ja kerromme lisäohjeet: linda@luomaailma.fi

 


Balladissa julkaistut runoesittelyt:

Teos / Kirjoittaja / Esittely julkaistu

Ne runot, jotka jäivät – Lauri Viita. (06/2017)

Klovnin pelko – Tuija Välipakka (06/2017)

Henkilöön käyvää – Muffe Halla-aho (07/2017)

Sininen kaupunki – Tommy Lindgren Metropolis (07/2017)

Kysymyksiä Murukille – Solina Riekkola (07/2017)

Humina – Kirsti Kuronen (08/2017)

 

VALIKKO